BURASAK |
Bahan-bahan:
- 1 kg beras,dicuci bersih,toskan
- 500ml santan pekat
- 800ml santan cair
- 2 sudu teh garam halus
- 5 helai daun pandan,disimpul
- Daun pisang secukupnya
- Tali rafia secukupnya
Cara membuat:
- Didihkan santan bersama daun pandan,garam.
- ambahkan beras yang sudah dicuci tadi.
- Masak sambil digaul hingga kering.Angkat.
- Ambil daun pisang,letak 3 sudu makan nasi.Bungkus dengan kemas.
- Buat sampai semua nasi selesai dibungkus dengan daun pisang.Dakapkan.Ikat dengan tali rafia.
- Rebus nasi selama 5-6 jam sehingga menjadi burasak.
Resipi Ayam Masak Lengkuas |
Sumber : Amie little kitchen
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (sebaiknya ayam kampung atau ayam pencen) - potong 12 bahagian
- 400 gram lengkuas muda - parut
- 7 batang serai - ambil isinya yang putih - parut
- 1 liter santan pekat
- 4 sudu makan kerisek
- 1 sudu makan lada putih - tumbuk
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- garam ( perasa lain : optional)
Bahan tumbuk / kisar:
- 3 ulas bawang putih
- 10 biji bawang merah
Cara-Cara membuatnya:
- Parut lengkuas dan serai dan campurkan keduanya.
- Masukkan santan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Kemudian masukkan bahan kisar dan bahan parut. Masukkan sekali serbuk kunyit dan lada putih.
- Bila kuah terbit minyak, masukkan daging ayam. Gunakan api sederhana panas supaya masakan perencah meresap, dan masak sekata.
- Sementara menunggu kuah menjadi pekat, ringan-ringankanlah jari jemari tu menumbuk kerisek.
- Lepas tu, jengoklah masakan dalam periuk, dan bila nampak kuah mula memekat, masukkanlah kerisek. Kacau sekali sekala supaya bawahnya tidak berkerak tapi hati-hati jangan sampai daging ayam terkoyak, maklumlah kita gunakan ayam daging! Pada masa ini bolehlah masukkan garam atau perasa lain mengikut selera masing-masing. Kalau nak kuah menjadi kering, bolehlah teruskan perjuangan mengeringkan kuah, tapi kalau suka yang basah berkuah macam saya buat, bolehlah padamkan api dapur. Kebanyakan Nasu Likku kuahnya agak basah, dan ada juga yang kering... tapi, antara kedua-duanya sama saja sedapnya, cuma yang basah tu senanglah kita nak cicah dengan buras.
0 comments:
Post a Comment